Samarbeid for å gi sentrumsbarn et fotballtilbud: - Idrett skal være for alle!

Postet av Berg IL den 24. Nov 2019

SAMARBEID: Berg IL har fått med seg både Os skole, Halden Idrettsråd, Sparebankstiftelsen og Halden Frivilligsentral i sin satsing for å rekruttere sentrumsbarn inn til fotballen. Fv: Tom Willy Prangerød (banksjef Halden Sparebank1), Kjell Hagen (Sparebankstiftelsen), Knut Nilsen (leder Berg IL), Stian Mjølnerød-Lie (daglig leder Halden Idrettsråd), Åsmund Bråtekas (prosjektleder Berg IL), Svein Røste (Halden Frivilligsentral) og Siv Grete Stamnes (rektor Os skole). Foto: Atle Wester Larsen

Artikkel fra HA, 13. november 2019

- For oss er dette todelt. Vi har for få aktive barn i Berg IL i dag, samtidig som vi har et samfunnsoppdrag som et aktivt og veldrevet idrettslag. Vi har valgt å gjøre tiltak som kan gi oss utvikling på begge områder, sier Åsmund Bråtekas i Berg IL.


Kun Berg skole

La oss skru tiden noen år tilbake. Til den gang Berg IL ikke hadde egne kunstgressbaner, altså et helårsanlegg som i dag. Da trente klubbens fotballag på Risum, med det som resultat at foreldre og trenere kjørte gjennom byen på vei til og fra trening. På sin vei plukket de opp Os-elever, og på det meste hadde Berg IL barne- og ungdomsspillere med åtte ulike nasjonaliteter.

- Vi er selvsagt strålende fornøyd med anlegget vi nå har på Berg. Samtidig har det skapt utfordringer med tanke på rekruttering. Vi har ikke lenger tilgang på Os-elever, og har kun Berg skole som naturlig opptaksskole . Vi har fortsatt 180 aktive barn og unge, men i 2019 har vi kun ett ungdomslag (mellom 12 år og senior), sier leder Knut Nilsen.

Med det som bakgrunn, tenker Berg IL nå nytt.

Og retter igjen blikket mot sentrumsbarn og elever ved Os skole.


Rektor: - Flott tiltak

- Et flott tiltak. Hos oss er det mange barn som har behov for et trygt og godt aktivitetstilbud på kveldstid. At Berg oppretter miljøkontakt og sørger for transport, gjør tilbudet tilgjengelig for alle. Elever fra Os og Berg møtes jo også igjen i eldre alder, som ungdomsskoleelever på Rødsberg, så dette er bra på mange måter, sier Siv Grete Stamnes, rektor ved Os skole.

Berg IL har opprettet en miljøkontakt, som skal fungere som et anonymt bindeledd og informasjonskanal mellom idrettslaget og familier med begrensede ressurser. Klubben har også laget en utstyrspool. Her har Berg IL fått tildelt 10.000 kroner av Norges Idrettsforbund, mens hovedstyret har bidratt med samme sum. Det gir 20.000 kroner til bruk på fotballsko, leggskinner og strømper, men aller viktigst innkjøp av luer, buffer, votter, hansker, stillongser og superundertøy.


- Etter vår mening skal idrett være tilgjengelig for alle som ønsker. Alle barn og unge skal kunne få prøve seg innenfor idrettens trygge rammer, uavhengig av foreldrenes økonomiske ressurser. Halden Idrettsråd har satt i gang et viktig prosjekt, "Sammen om Halden", og dette er vår måte å ta det videre på, sier Bråtekas.


Verdifull pengestøtte

Som et ledd i satsingen inn mot sentrum som rekrutteringsområde, har Berg IL kjøpt en minibuss. Denne er finansiert gjennom 200.000 kroner fra Sparebankstiftelsen og 100.000 kroner fra egen klubbkasse.

- Et veldig positivt tiltak, som vil komme barn og unge til gode. At det er et samarbeid mellom klubb, skole, Idrettsrådet og Frivilligsentralen gjør at prosjektet allerede er godt forankret, sier Kjell Hagen i Sparebankstiftelsen.

Berg IL er allerede i gang med fotballtreninger på Os. I samarbeid med skolen skal det nå informeres og fortelles om tilbudet ut til alle sentrumsfamilier, både norske og fremmedspråklige/-kulturelle. Fra trening blir barna kjørt hjem.

- På sikt er målet at elevene vi rekrutterer fra Os skal inkluderes i miljøet vårt ute på Berg, sier Bråtekas.


Innkjøp av minibuss

Og det er da minibussen virkelig kommer til nytte. Med både Berg-foreldre og ikke minst ildsjeler fra Halden Frivilligsentral vil minibussen frakte barn og ungdom fra dør til dør. Både til og fra trening ute på Berg stadion.

- Det er godt å se at idretten tar et slikt ansvar. Vi har et godt nettverk, og stiller gjerne med sjåfører for å frakte barn trygt til og fra treninger. Dette prosjektet er også i regi av skolen, og kanskje kan det utvides til mer enn bare transport. For eksempel inn mot leksehjelp hos oss, sier Svein Røste i Halden Frivilligsentral.

Bråtekas skyter inn at Halden Frivilligsentral også vil kunne benytte minibussen på dagtid.

- Vi kommer jo til å bruke den stort sett fra etter skoleslutt og ut kvelden. Da er det bare fint at minibussen også brukes på dagtid. Vi vet at Frivilligsentralen vil bruke den til transport av en hobbygruppe og også på julaften.


- Har ikke dårlig tid

Os-rektor Stamnes forteller at skolen mer enn gjerne bidrar til å informere om prosjektet.

- Som sagt, vi synes dette er helt fantastisk. Et godt forankret system for å fange opp barn og unge i sentrum som per i dag står uten aktivitetstilbud, enten fordi man ikke har råd eller kanskje fordi man rett og slett ikke vet nok om mulighetene som finnes i lokalsamfunnet. Det vi må huske på er at vi ikke har dårlig tid. Dette vil kreve et møysommelig og strukturert arbeid over tid. Vi må først etablere tilbudet, deretter skape tillit inn mot familier og barn og bevise at prosjektet faktisk fungerer i praksis, sier Siv Grete Stamnes.

Hun får samtykkende nikk fra HIRs daglige leder Stian Mjølnerød-Lie.

- Det er suverent at Berg IL tar dette ansvaret. Det er akkurat slik idretten skal ta sitt samfunnsansvar. Nå er det etablert et godt samarbeid, og jeg både tror og håper at dette vil lykkes. Idrett skal være for alle som ønsker det!


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.