Historie

Dagens Berg IL er en sammenslutning av Rapp, senere Rapid Fagernes, og Berg Fotballklubb.
Det hele startet da Rapp Fagernes ble stiftet som en Isebakke-klubb 22. november i 1931. Lenge var det en liten klubb i utkanten av Halden-distriktet, men etter hvert har Berg IL, som det idag heter, utviklet seg til å bli en stor klubb med et flott anlegg og mange lag og aktiviteter.

John Solheim var første formann i Rapp. Han var også formann etter sammenslåingen til Berg IL. Den første banen var i en kuhavn (jorde/beitemark) på Isebakke. Noen ganger måtte spillerne plukke opp kurukene og gjøre rent området før de kunne spille, noen ganger måtte de også vente på kuene.

Fotball var hovedidretten
Men det startet altså i 1931. Rapp Fagernes ble stiftet på Isebakke 22. november 1931. Det var 24 personer som meldte seg inn den første dagen. Innmeldingsavgiften var 50 øre, mens kontigenten var 25 øre pr. måned. Medlemsmassen økte til cirka 50 utpå nyåret i 1932.
Det ble drevet ulike idretter i Rapp Fagernes, men helt siden starten har fotballen vært hovedidretten i klubben, akkurat som i dag. Men både friidrett og ski var også stort i begynnelsen.

I 1936 fikk Rapp sin første spillende trener. Og det var ingen ringere enn Johnny Helgesen fra Kvik. Helgesen er, som mange vet, en av Haldens mest legendariske fotballspillere gjennom alle tider.

I 1937 mistet Rapp bruksretten til sin hjemmebane, og man måtte spille sine kamper på Grønland, inne i byen.
Så kom krigen og all idrett ble forbudt. Men da oppstod det illegal fotball i Berg og Berg FK ble stiftet under krigen, i 1943.
Det var kamper og trening på Ekåsbanen, som lå i enden av Nygårdsgata. Hit kom det lag fra hele Østfold for å spille.

Rosa drakter
I 1947 ble Berg Fotballklubb og Rapid Isebakke slått sammen til en klubb og navnet ble Berg Idrettslag. Den første drakten var rosa med hvit besetning. Den første treneren etter sammenslåingen ble også hentet fra Kvik. Nemlig Alf Flinth fra Kvik, som i likhet med Helgesen var en stor profil både i Kvik og på landslaget. Han kom med toget til Berg stasjon og ble hentet med hest og kjerre av Karl Bakke, som kjørte ham frem og tilbake til trening på Ekås. Han hadde alltid svart dress og hvit skjorte.

Fine anlegg
Etter krigen trengte Berg IL et nytt tilholdssted og i 1947 ble det besluttet å bygge en ny gressbane ved det som den gangen var nye E6.
E6 var ikke ferdig. Det var bare en grusvei som man brukte som parkeringsplass da det ble jobbet med banen.

4. august 1951 kunne endelig gressbanen innvies, og det skjedde med fotballturnering og håndballkamp. Etter at damehåndball også hadde kommet på programmet i Berg.
Noen år senere kom klubbhuset med dusjanlegg. Det var veldig bra forhold sammenlignet med andre steder på den tiden. Berg fikk dusjanlegg veldig tidlig. Dusj var luksus. Det vanlige var at spillerne fikk et vaskevannsfat og et melkespann med vann etter kampene.
Selv om mange av nåtidens fotballspillere husker gamle Berg stadion som en sliten arena var medlemmene stolte av banen på 60- og 70 tallet.

"Nye" Berg stadion

Det nye anlegget, "nye" Berg stadion bestående av klubbhus, med selskapslokaler, badstu og garderober ble tatt i bruk høsten 1998, mens den offisielle åpningen var i juni året etter (6. juni 1999).

Høsten 2013 og våren 2014 ble det bygd nytt kunstgressanlegg på Berg stadion med 3 nye kunstgressbaner, alle med full belysning. Offisiell åpning av det nye kunstgressanlegget var 23. august 2014.


Det meste av historien er hentet fra en artikkel "Jubilant i beste alder" i Halden Arbeiderblad utgitt på nettsiden i forbindelse med Berg IL 75 års jubileum i 22. november 2006. Lenke til artikkelen under.

Jubilant i sin beste alder


Andre spesielle hendelser...

2001:

Berg IL opptatt som medlem i Norges Friidrettsforbund (Østfoldsfriidrettskrets).

Oppstart av barneidrettsskolen. Lager-/redskapsbygg oppført (tildelt spillemidler).

2002:

Thomas Lilleby utnevnt til "Årets dommer" i Østfold Friidrettskrets.

Berg IL en av fem klubber som etablerte kunstsnøanlegg ved Ertemoen.

2003:

Berg IL utførte utvidelse av grusbanen, samt montering av flomlys ved Berg skole (tildelt spillemidler).

2006:

75-årsjubeleum - festmiddag for 75 gjester i Halden klubb (8 av klubbens ledere gjennom mange år deltok).

2008:

Berg Idrettslag tildelt "Rent idrettslag" - sertifikat av leder i Antidoping Norge; Anders Solheim - som for øvrig er Berg IL -medlem.

Idrett/SFO -prosjekt mellom Berg IL/Berg skole med støtte fra Norges Idrettsforbund.

2009:

Ballbinge på Berg skole utført i samarbeid med FAU Berg skole (spillemidler).

TINE fotballskole arrangert i egen regi på Berg stadion for førte gang.

2012:

J13-laget mottatt pris for Fair Plag-lag i Østfold. Berg IL mottatt Fair Play-prisen i Østfold Fotballkrets - prisen utdelt av NFF's Per Ravn Omdal på Berg ILs klubbhus.

Ole A. Strømsborg og Simen Stranderholen proffer i FFK (eliteserien -rykket ned i 2012).

Mathias Engebretsen proff i Sarpsborg 08. (1.div. rykket opp til eliteserien i 2012).

2013:

Bruk av Rieber-banen opphører (området omplaneres) etter mange år som vår avlastningsbane. Høsten 2013 sier vi opp avtalen med Halden kommune om bruk av Risum kunstgressbane gjennom 10 år. Vi starter i nov. 2013 bygging av nytt kunstgressanlegg på Berg stadion.

2014: Offisiell åpning v/ordfører 23. august av nytt kunstgressanlegg - bestående av 3 ulike baner (11er, 7er og 5er), alle med flomlys.Velkommen

Her kan du lese nyheter fra våre idrettsgrener og grupper. Klubbmedlemmer kan også logge seg inn på våre hjemmesider ved å benytte seg av sitt brukernavn og passord fra minidrett.no

Som klubbmedlem har du her tilgang både til blogg og bildegalleri som vi håper du benytter til å publisere innhold, nyheter og resultater fra din idrettshverdag i klubben vår.


Arrangementer

Ingen fremtidige arrangementer ble funnet.